Брой 2512 (31) от 11-06-2018

ЗАГЛАВИЯ в бр. 2512 (31) от 11 юни 2018 г. на в. ВИДИН:

  - ПЕТ ГОДИНИ ДУНАВ МОСТ ВИДИН-КАЛАФАТ
  - В ОЧАКВАНЕ: ДА ПАДНЕ ТАВАНЪТ (Опасност от ново открадване на белите пари за черни дни) - коментар на Николай Витанов
  - Заедно срещу измамниците
  - Концерт на читалище "Светъл ден - 2009"
  - 90 години читалище в Кошава
  - Летен лагер за децата
  - Тръгна поръчката за Ботевград-Мездра
  - 9 юни - Международен ден на архивите: Архитект Майер Аладжемов
  - Любородие: Видинското въстание от 1850 г. - висок връх в борбата ни за свобода
  - Превантивно: Основни правила за пожарна безопасност
  - Интеррег: Обмяна на опит
  - Нови спортни площадки
  - Субсидии за видински земеделци
  - На събор в Синаговци
  - Задържаха измамничка
  - СТАНАЛОТО... СТАНАЛО - хроника
 
 
"Найчо Цанов" № 6
 
МУТРОСТРОИТЕЛИ
 
КОЙ ЯДЕ АСФАЛТА И КОЙ ГО ПЛАЩА

   "Направлението Видин-Ботевград (167 км) е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 година, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма", информираха от Агенция "Пътна инфраструктура". Откъдето съобщиха, че са стартирали поръчката за реконструкция на 33 км от път I-1 Ботевград-Мездра (виж на стр. 2).

   Отсечката ще бъде с две платна с по две ленти за движение с габарит 20 м. Срокът за изпълнение на поръчката е 1096 дни (три години), а общата стойност - 302 млн. лева. С ДДС - над 362 милиона, което прави по 11 млн. лева (5.5 млн. евро) на километър.

   А преди месец регионалният министър Николай Нанков заяви, че цената на километър магистрала у нас е най-ниска. "България строи най-евтините магистрали в Европа." По официална информация средната цена на 1 км магистрала в България възлизала на 3.1 млн. евро. За сравнение, в Сърбия била 5.5 млн., в Румъния - 6.43 млн., в Гърция - 10.28 млн., в Словакия - 13 млн. евро. Пък най-скъпата магистрала у нас била отсечка от АМ "Люлин", строена през 2006 г. за цена от 8.1 млн. евро.

   И сега от АПИ да вземат да подлеят вода на министъра с поръчка от 5.5 млн. за километър! При това за отсечка, която не е магистрална, а тип "скоростен път". Вярно, че прекосява планина, но двата тунела са само 830 метра, докато останалото трасе ще бъде същото. Ще се ремонтират мостове и кръстовища, но това къде не се прави?!

   Отделен е въпросът дали и въпросните пари ще стигнат. Защото изграждането на инфраструктурни проекти у нас най-често е споходено от "системни проблеми", се казва в "Черната книга" за България, която фондация "Фридрих Науман" периодически дописва. Знаците започват от процедурите по възлагането на обществените поръчки и завършват с гаранционната поддръжка на обектите, като "най-видими са проблемите при изграждането на пътища, защото те са всекидневно подложени на "мониторинг" от пътуващите граждани. Често има случаи пътища да се затварят за "основен ремонт" само година-две след официалното им откриване."

   И ако доскоро бяхме приели, че пътищата в България са евтини и затова - с по-ниско качество, то в последно време цената на километър поскъпна в пъти. А качеството - как всегда.

 
КЛИКНЕТЕ  по долу на 2018 - 31.pdf, за да прочетете този брой на вестника:
AttachmentРазмер
2018-31.pdf6.06 MB