Брой 2509 (28) от 21-05-2018

ЗАГЛАВИЯ в бр. 2509 (28) от 21 май 2018 г. на в. ВИДИН:

  - ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ! (Поздравления за 24 май от кмета на община Видин Огнян Ценков, народните представители Филип Попов и Цветан Топчиев, началникът на РУ на образованието Веселка Асенова, директори на училища, ръководители на културни институции и фирми)
  - ПОЛИТИЧЕСКИ И КУЛТУРНИ РОЛИ НА ЕЗИКА: ПРИЯТЕЛ И ВРАГ (Балабанов: всички войни на българите били за българския език) - коментар на Николай Витанов
  - Награди за най-добрите (От Инер Уил клуб - Видин)
  - НАРОДНИ ПРОСВЕТИТЕЛИ: Поп Андрей от Раковица и неговите наследници (до внука проф. Андрей Пантев) - от Рачо Миланов
  - Родният край ви очаква! (Изпращането на абитуриентите)
  - "Мама, татко и аз" в СУ "Петко Р. Славейков"
  - Работна визита на министъра на образованието и науката...
  - Проектират ремонт на пътя Иново-Градец-Бойница-Кула
  - ИЗЛОЖБА: За да се гордеем с миналото си
  - Представяне на книга
  - "Тимошка пролет" в Брегово
  - Мерки за сигурност на абитуриентите
  - СТАНАЛОТО... СТАНАЛО - хроника
 
 
"Найчо Цанов" № 6
 
СВИДЕТЕЛСТВА ЗА НЕЗРЕЛОСТ
 
И ПОСЛЕ ЗАЩО ИМА ИГРАЧКИ-ПЛАЧКИ

   Пълнолетието в България се узаконява с навършване на 18 години - най-масовата световна практика. За справка, в Канада и Южна Корея това става на 19, в Япония - на 20, а в САЩ - на 21 години. Сума ти теории за акселерацията преминаха през главите ни по социалистическо, още повече през демократичното време. Всички обаче се оказаха валидни за ускореното физическо развитие на младите хора, не за тяхната духовна (когнитивна, психична и морална) зрелост, която определено е по-важна.

   Разбира се, в процеса роля играе и индивидуалното развитие (генът и семейната среда), за обществото обаче са валидни средно аритметичните резултати. А както се оказва, в най-успелите държави развитието на младите хора се нуждае от най-продължителен контрол. За разлика от страни като Иран или Саудитска Арабия, където жените "узряват" на осем, а мъжете на 14 години. Узряват обаче като животни, не и като хора с изградени чувствени и морални норми за живота, поради което, въпреки драстичните санкции, в споменатите ислямски държави младите най-масово стават жертви на наркомании и религиозни предубеждения до степен на фанатизъм.

   Но да се върнем на нашето дередже. С масовизиране на средното образование и отказване от задължителната казарма, голяма роля като атестат за зрелост започнаха да играят абитуриентските балове. Забележете: не матурите, които дълго време, при това абсолютно незаконно, не се и провеждаха, а баловете, на които все по-преобладаващо се доказват усвоените извън училището навици и "знания" - естествен резултат от невежеството, парвенющината и откровената простащина. За да сведем зрелостта до банално надвикване тип "Болгар, болгар!" и пренебрежение (дори подигравателно отношение) към реалните постижения на другите. Откъдето логично се стигна до формалността (елементарността) на матурите и кандидат-студентските изпити, както и до масовото и безпардонно купуване на дипломи за всякакви образователни степени и квалификации.

   В каквато отровена обществена обстановка на повечето родители се налага да се притесняват не толкова за бъдещето на своите деца, колкото за тяхното материално обезпечаване и физическо оцеляване по време на няколкодневните абитуриентски маневри, свързани с изпращанията и баловете. Съдействие на което се налага да окажат и другите граждани, за да се избегнат ексцесиите около иначе красивия празник 24 май. Защото, както предупреждават органите на реда, празничното настроение често води до доста компромиси с неприятни последици. Затова и нашият съвет е всички да се постараем да ги избегнем!

КЛИКНЕТЕ  по долу на 2018 - 28.pdf, за да прочетете този брой на вестника:
AttachmentРазмер
2018-28.pdf5.77 MB