Брой 2508 (27) от 14-05-2018

ЗАГЛАВИЯ в бр. 2508 (27) от 14 май 2018 г. на в. ВИДИН:

  - Поредно признание за проф. Гайдарски
  - ДЕКУЛТУРАЦИЯ: МУТРЕНСКИЯТ РЕАЛИЗЪМ (Рано или късно безкултурната територия се приобщава към културната) - коментар на Николай Витанов
  - Дом на законността и справедливостта (Откриха сградата на Видинския административен съд)
  - В ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА: Шествие и поклонение за 9 май
  - Патронен празник на най-старото училища (СУ "Цар Симеон Велики")
  - Нов шеф на МВР
  - Награди в болницата (медицинска сестра на годината е Боряна Русинова)
  - Прием на българския посланик в Сърбия
  - Предизборно: Отказаха регистрация на кандидат-кмет в Макреш
  - Дарение за абитуриенти
  - Данъчни проверки
  - За по-ефективна местна сигурност (Работна среща на старши комисар Петър Коцин с кметовете на общини)
  - МУТРОКРАЦИЯ: ДА СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ ДЕБЕЛИТЕ! (За шест фъстъка по-малко в шоколада забравихме за Гинка)
  - АПОСТРОФ: Нека уважаваме своята история - от Цветан Кръстев, бивш председател на Видинския окръжен съд
  - 17 май 1913 г. - 105 години от сслючването на: ЛОНДОНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР за слагане на край на Балканската война
  - Празникът на светите братя в град Брегово
  - Денят на Европа в Кула
  - Еко-арт в Белоградчик
  - СТАНАЛОТО... СТАНАЛО - хроника
 
 
"Найчо Цанов" № 6
 
ГОТВИ СЕ
 
НОВ ОПИТ ЗА ЛИКВИДАЦИЯ НА ВИДИНСКАТА БОЛНИЦА

   Извънредното събрание на акционерите на видинската болница е насрочено за 18 май и според кроежите на силните на деня цели освобождаване на настоящия директор Виолета Дочкова и връщане на предишния Цветан Василев.

   Апропо, какво може да се очаква при сбъдване на тези планове - дело на депутата от ГЕРБ Владо Тошев? Нищо добро. Защото въпросният Василев е същият, който бе уволнен заради опита му да настани в държавната болница частна такава, която да калкулира разходите за чужда, а печалбите за своя сметка. Пример за която схема даде бившият здравен министър Мирослав Ненков. Според когото, "схемаджиите сключват договор, че примерно ползват втория етаж на болничното заведение, ползват апаратурата и цялото обзавеждане на болницата, като плащат наем от 74 лева. Болницата пере чаршафите и осигурява консумативите, а всички пациенти се преглеждат от болницата в болницата."

   Което, всъщност, е генералният проблем на здравеопазването, благодарение на който разходите за здраве непрекъснато се увеличават, а здравето на българите непрекъснато се влошава. При това в драстични пропорции, което се отчита и от това управление, въпреки неспособността му да се справи с проблема. Защото средновековните показатели за смъртност (включително детска) и инвалидност няма как да се скрият.

   Ерго, за оправдание на така организираната масова кражба от здравната каса служат лекарите. Които, разбира се, че не са измамници. Както споделя Мирослав Ненков, "има шепичка лекари измамници - схемаджиите са с голяма влияние". Като готвения за нов стар директор на видинската болница, който се опита да вкара нечия частна болница в държавната. Понеже като стар държавен директор беше подписвал договор с частна здравна измишльотина, на която по регистрация също беше изпълнителен директор, та в случая се беше договорирал със самия себе си като в добрите сталински времена. Да не говорим за петмилионния заем, с който загроби държавното заведение.

   В заключение, от миналия брой на вестник ВИДИН разбрахме, че видинският общински съвет вече е определил делегата си за акционерното събрание и това е зам.-председателят Павел Паунов. Не е лошо, обаче, поименно да се назоват и имената на другите делегати на събранието. Защото положението е на кота "Изуй гащи!", от която няма накъде да се отстъпва - и лекари, и пациенти, и граждани знаят, че след нея е пропастта.

 
 
КЛИКНЕТЕ  по долу на 2018 - 27.pdf, за да прочетете този брой на вестника:
AttachmentРазмер
2018-27.pdf4.91 MB