Брой 2507 (26) от 7-05-2018

ЗАГЛАВИЯ в бр. 2507 (26) от 7 май 2018 г. на в. ВИДИН:

  - Двойно по-висока безработица
  - Ще изучават религия от забавачницата
  - БГ-МЕДИИТЕ - НЕПРОЗРАЧНИ И КОРУМПИРАНИ: СЪМНЯВАЙТЕ СЕ! (Битките на политиците за надмощие над журналистите - игри с огъня) - коментар на Николай Витанов
  - Интересите на общината и гражданите - над всичко
  - Първомайско: ПРАЗНИК В БОЖУРИЦА
  - Извънредно акционерно събрание в болницата
  - 2 милиона помощи за деца
  - Проверяват за винетки и неплатени глоби
  - Обществена поръчка за мантинели
  - Баскетбол: Домакини на финали от ученическите игри
  - Прогнозно: ПАЗАРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ
  - ГРАЖДАНИТЕ НА ВИДИН: Видинли Хюсеин Тефик паша (математик, военен деец, политик и дипломат, роден във Видин) - от Рачо Миланов, публикува се за първи път
  - ДоброСЪСЕДСКИ: Споразумение за сътрудничество (между Държавна агенция "Архиви" и Исторически архив "Тимочка крайна" - Зайчар)
  - Внимание: ОТРОВНИТЕ ХРАНИ
  - СТАНАЛОТО... СТАНАЛО - хроника
 
 
"Найчо Цанов" № 6
 
БОЙ И СРЪБСКА МУЗИКА
 
КОМУ СА НУЖНИ БОЙНИТЕ "ИЗКУСТВА"?!

   Ново помещение за тренировки се налага да си намери спортният клуб по бойни изкуства във Видин. Щото салонът на математическата гимназия, който клубът ползва, трябва да се ремонтира. Което се знае, но въпреки това в Общинския съвет бе внесено предложение помещението да бъде оставено на клуба. Като заради опасения, че предложението няма да бъде прието, в залата бяха докарани деца и родители - за обичайния "граждански" натиск от иначе заинтересовани лица.

   Та се наложи кметът Ценков отново и отново да обяснява, че поради предстоящ ремонт салонът не може да се ползва (виж подробности на стр. 2). За което ръководителят на клуба и общински съветник Вардан Папикян го упрекна в реваншизъм - обвинение, което кметът не прие, заявявайки, че продължава да търси помещение за заниманията на децата.

   В края на краищата, вносителят Милен Милчев оттегли предложението. По-важният въпрос в случая е доколко бойните спортове са спорт, камо ли изкуство?! И защо, примерно, във Видин има няколко клуба по подобни спортове, които не само че не са олимпийски, но са и противопоказни за нормалното физическо развитие на децата, а няма нито едно тенис-игрище, да не говорим за тенис-клуб? Въпреки че този красив спорт пленява цял свят, а благодарение на фамилията Малееви, Цветана Пиронкова и най-вече на Григор Димитров печели все повече почитатели и в България!

   Откъде идва "интересът" към бойните спортове? От една страна, от страха на родителите децата им да не пострадат от улични побойници, от друга - от насадения страх у самите деца пак по същата причина - да не ядат бой. Което натрупване на страх ескалира на улицата в паника, вследствие на която - в непремерени действия, агресия и жестокост. Така, вместо да изпишем вежди, избождаме очи. Да не говорим, че и момичета се занимават с такива спортове. И всичко това - заради интереса на треньорите.

   Каква е световната практика? Даваме пример със САЩ - една от най-спортните нации в света, където в детския футбол е забранено да се играе с глава, защото това уврежда здравето на подрастващите. А ние тук ги кълчим с кеч, карате и други кютеци от забавачниците.

   За контрааргументи ни изтъкват лакърдии за благородните самураи, които обаче и в самите източни държави отдавна са фолклор. А ако все пак са някаква реалност, те са от престъпната практика на мафията.

 

 
КЛИКНЕТЕ  по долу на 2018 - 26.pdf, за да прочетете този брой на вестника:
AttachmentРазмер
2018-26.pdf6.45 MB