Брой 2500 (19) от 19-03-2018

ЗАГЛАВИЯ в бр. 2500 (19) от 19 март 2018 г. на в. ВИДИН:

2500 броя вестник ВИДИН
 
ВЕСТНИКЪТ - СИНОНИМ НА ОПОЗИЦИЯ

 

   Започва се от свободното слово, което трябва да се наложи в свободните медии, за да култивира свободното общество, от което да произлязат свободните, достойни и заможни граждани

   Това е пътят на проспериращите държави. И няма друг път за постигане на работеща демокрация. Като така е не от вчера, от Трети март, Девети септември или Десети ноември, а от древността - спомнете си атинската и римската демокрация, ренесансовите градове държави, по-грубите или по-нежни революции, които от 17 век до днес се правят, за да променят съдбите на милиардите хора по света.

   Това е положението, уважаеми читатели на вестник ВИДИН - вестникът, който повече от четвърт век полага усилия да реабилитира свободното слово и на най-бедната европейска територия, на която сме се случили. Онова слово, което е в основата на всяко добро дело. Защото злите дела са плод на поробеното (респективно продажното) слово. И след като на все по-малко добри дела се радваме в клетата ни родина, явно на все по-робско (цензурирано) слово се дължи това. Което прекрасно се илюстрира и от 109-ото място, на което се намира България по медийна свобода.

   В този ред на мисли, макар и малка, но все пак някаква компенсация, е фактът, че в ръцете си държите 2500-ия брой на вестник ВИДИН, появил се в зората на демокрацията (на 13 август 1991 година) с надеждата да се наредим и ние сред нациите, достойни за уважение в съвременния свят. Като всеки от тези броеве е допринесъл повече или по-малко за поддържане на вярата на читателите в истината, доброто и справедливостта.

   За да не се отчайват от ширещите се безкултурие и парвенющина, от новите фалшиви новини, които са си старите лъжи, с които онези, които крадат парите, манипулират (плашат) тези, от които са ги откраднали. За да продължават да крадат, по възможност вече и законно, защото само крадейки могат да съществуват.

   Което, за да не се случва, се нуждаем от истинско гражданско общество, а не от декорация, каквато ни пробутват властниците чрез всекидневните циркове в държавата, в т. ч. и във Видин. Защото какви граждани могат да бъдат партийците и т. нар. народни избраници?! След като по дефиниция са от другата страна на барикадата - срещу гражданите в гражданското общество?! Няма как да са хем управници, хем граждани.

   Много автори, достойни граждани, са изразявали и изразяват мнения от страниците на вестник ВИДИН. Няма да споменаваме имена, защото с периодичните си ретроспекции, показваме тези мнения, изказани преди повече от четвърт век, но валидни и сега. За разлика от фурнаджийските издания, които, разчитайки на късата памет, се одупват на всяка власт, за да съучастват в разграбването, да отчайват и примиряват гражданите и така да съдействат за задълбочаване на разврата в обществото.

   Вестник на властта е нонсенс, както чудесно е показано в едноименния филм на Спилбърг. Смисълът на четвъртата власт е да не отстъпва от позицията на опозиция на другите власти.

   Разбира се, по този повод много се говори за независимост от страна на всички медии. Като най-гласовити в това отношение са най-зависимите. Докато голямата истина е, че няма независими ни хора, ни медии. Важното е от кого и от какво зависиш. Дали от съвестта и моралните устои на цивилизацията и фундаментите на демокрацията, които гарантират справедливост и равни възможности за всички или от сребърниците на мошениците, които бъркат демократичните процедури с болшевизъм, купувайки по този начин контрола върху цялото общество. А, както казва по този въпрос световно известният британец Тери Пратчет, "човек, който може да бъде купен, по презумпция не струва нищо".

   Огледайте се и си представете какви български журналисти и въобще българи има около вас! И като пренесете тази представа върху обществото, ще си обясните защо и демокрацията ни не струва пукната пара.

   С бума на социалните мрежи хората си въобразиха, че истинската медийна свобода най-после е дошла и няма защо да правим повече усилия, за да я изискваме, налагаме и постигаме. Напразни надежди. Защото, от една страна, лъжите само се умножиха, от друга - цензурата и ибрикчийството станаха още по-вредни за свободното слово и за истината.

   Да се види истината не е лесна работа, да се каже обаче е още по-трудна. Защото истината по много начини може да се каже и по много начини да се скрие. Всичко зависи от словото. Затова то е дотолкова важно, че не само демокрацията, но и библията започва с него. (ВИДИН)

..................................................................................................................................................
 
  - НЕВЪЗМОЖНОТО ПРИОБЩАВАНЕ: БАЛКАНСКИЯТ СИНДРОМ (От "всички сме едни л..на" до "достойни за барокова четка") - коментар на Николай Витанов
   - БСП нагази в бреговски води (Необходима е държавна политика за дигите и язовирите; Не може всеки път като вали дъжд хората да живеят в страх)
  - Гостува ни унгарският посланик (Видин се гордее, че е приютил личност като Лайош Кошут)
  - Акцент върху борбата срещу битовата престъпност
  - Почетна грамота за кмета на Видин
  - Национално признание за Математическата гимназия
  - Изложба на художника Красимир Кръстев
  - Традиционен бал на стари носии в Шишенци
  - Белоградчик се готви за бизнес форум в Белград
  - 175 години от рождението на Петко Каравелов - ВИЦЕГУБЕРНАТОРЪТ НА ВИДИН
  - СТАНАЛОТО... СТАНАЛО - хроника
 
 
"Найчо Цанов" № 6
 
ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЯ - ПОВЕЧЕ СИГУРНОСТ
 
ПУШКАТА - СТРАЖ НА ДЕМОКРАЦИЯТА!

   Сума ти юристи, политици и граждани заизразяваха мнения относно притежаването на оръжие. Общо взето - преливане от пусто в празно, както във всички родни дискусии, вместо просто да вземем пример от уредените държави.

   А коя е най-уредената държава? Познахте - Швейцария. И по други причини, но и поради факта, че във всеки трети швейцарски дом има оръжие. За неизбежна отбрана, но и за респектиране на властите - да не постъпват неуважително към гражданите. Без и да си помислят да се гаврят с обикновените хора, както го правят българските властници. Понеже само пет на сто от българите са въоръжени, а смятайте, че и тези са своего рода маши на властта - военни, полицаи и охранители.

   Докато в осеммилионна Швейцария 3.4 милиона притежават лично оръжие. Преди седем години имаше референдум за ограничаването му, но 57 на сто от швейцарците подкрепиха либералния режим. Който датира от далечната 1874 година, откогато всеки мъж на възраст между 20 и 50 години подлежи на мобилизация, като запасняците имат право да държат оръжието у дома си - пушка или полуавтоматичен пистолет, които запазват и след като отпаднат от мобилизационните списъци.

   Ерго, по този път върви и Германия. Където, ако през януари 2016 година 301 хил. германци са имали документ за притежаване на оръжие, то след две години техният брой е 557 хиляди.

   Какво предполага подобна тенденция и в България? Простата причина, че МВР не може да се справи с реда в държавата - спомнете си случая с 94-годишната учителка Емилия Бузова в идеалния център на Видин. Което е предпоставка за роене на охранителни фирми, работещи вече с 200 хил. служители. А в масовия случай, поради безработицата, става въпрос за въоръжени типове, извършващи търговска дейност, благодарение на която спокойно могат да ви изтъргуват както на престъпната, така и на политическата борса, примерно по време на избори.

   Срещу която политика на ГЕРБ застава и левият юрист Мишо Миков. Според него обаче, решението на проблема не е в това хората да се въоръжават. "Защото разбойниците ще се въоръжат винаги повече, защото разбойниците са по-арогантни, защото разбойниците имат навици да се бият и да стрелят, а пенсионерите по селата нямат тези навици." Правилно, Миков! Пенсионерите трябва да имат само два навика: да се страхуват и да гладуват. Докато разбойниците и политиците се гаврят с тях.

 
КЛИКНЕТЕ  по долу на 2018 - 19.pdf, за да прочетете този брой на вестника:
AttachmentРазмер
2018-19.pdf6.69 MB