Брой 2499 (18) от 12-03-2018

ЗАГЛАВИЯ в бр. 2499 (18) от 12 март 2018 г. на в. ВИДИН:

  - Опасност от наводнения
  - Видин-Ботевград до края на 2021-а?
  - Инж. Мандо Павлов: МАГИСТРАЛНИТЕ ЛЪЖИ НА ГЕРБ И ОБРЕЧЕНИЯТ СЕВЕРОЗАПАД
  - Уволнения в областната администрация: ЗАПОЧВА ЛИ КАДРОВА ЧИСТКА НА "НЕУДОБНИ" СЛУЖИТЕЛИ?
  - ЗАСПИВАНЕТО НА ЖИВОТА: THE EVERGREEN ILLUSION (За да подчиниш един народ, първо трябва да го обезоразиш) - коментар на Николай Витанов
  - Петата колона - безродни продажници: ЩО Е СОРОСОИД И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС?
  - ТЕМИДА: КАЗУСЪТ "НЕИЗБЕЖНА ОТБРАНА" - коментар на Цветан Кръстев, бивш председател на Видинския окръжен съд
  - Бъдете красиви като пролетни цветя (за 8 март)
  - Осмомартенски футболен турнир
  - Пролетното пълноводие
  - Подкрепете Вики от СОУ "Цар Симеон Велики"
  - Празник в Белоградчик
  - Един загина при инцидент с автомивка
  - Поредна жертва на пътя
  - Четири мастербокса с незаконни цигари
  - СТАНАЛОТО... СТАНАЛО - хроника
 
 
"Найчо Цанов" № 6
 
ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ
 
ПРИКАЗКА ЗА МАГИСТРАЛА, ТУНЕЛ ПОД ПЕТРОХАН И... ОЩЕ НЕЩО

   Редовният мандат на третото Борисово правителство изтича на 3 май 2021 година. То надали ще оцелее и до края на тая година, ама понеже Борисов е майстор на спрежоците, нищо чудно след това да цъфне под друга форма на фактор, поради което предвидливо е фиксирал завършека на поредната лакърдия за магистралата София-Видин за края на 2021 година. Отделно при него всичко е за предпоследно.

   Що се отнася до екстравагантната идея за тунел под Петрохан, нея никога не сме я вземали насериозно. Затова отбиването й в концесионерската глуха е естествено. И на децата е ясно, че нормален инвеститор (концесионер) в България няма да се появи, а такъв, който случайно се е излъгал да го направи (като ЧЕЗ), бяга от мутренската държава като от чума.

   Що се отнася до магистралата, тя най-много да се сведе до разчистване на пътя от камънаците. Не случайно регионалният министър непрекъснато уточнява, че строителството ще почне отзад напред, демек от шестия етап Ботевград-Мездра, а не от първия Видин-Ружинци. Явно само за някакво започване ще се намерят някакви пари.

   За справка, общата стойност на проекта (виж подробностите на стр. 1-6) е 1.6 млрд. лева. Които щели да бъдат осигурени от винетни и тол такси. Апропо, колко събираме годишно от винетки? Не повече от 300 милиона. Които за четири години могат да станат 1.2 милиарда. Като останалите 400 милиона, да речем, ще се добавят от бъдещите тол такси, макар тях държавната администрация трета година да се трепе да въведе и все не успява да го направи.

   Но и с тях сметката на магистралата не се връзва. Защото тези евентуални пари по принцип са за поддръжка на пътищата. Казваме евентуални, защото поне половината задължително се крадат по трасето от проектиране до асфалтиране. При което представяте ли си цялата пътна мрежа, която на две трети е бомбардирана, да се откаже през следващите четири години и от каквато и да било поддръжка, в т. ч. от снегопочистване? Нали това означава още в края на тази година да почнем да се придвижваме само с танкове.

   В заключение, кой вярва на правителствените обещания? Селяните, които искат лъжливото овчарче да продължи да ги лъже, защото се страхуват да не би истината да ги направи свободни. Пък после какво ще правят със свободата?!

 

 
КЛИКНЕТЕ  по долу на 2018 - 18.pdf, за да прочетете този брой на вестника:
AttachmentРазмер
2018-18.pdf4.17 MB