Брой 2488 (7) от 29-01-2018

ЗАГЛАВИЯ в бр. 2488 (07) от 29 януари 2018 г. на в. ВИДИН:

  - Дишаме най-лошия въздух в света
  - Поети инфраструктурни ангажименти към региона
  - СПИ ЛИ ЕВРОПА, ЕВРОПА НЕ ВИДИ ЛИ: САМОИЗЖИВЯВАНЕ - Увековечаване на властта чрез назначаване на нови изборджии - коментар на Николай Витанов
  - 2500 броя ВИДИН: Зелените гущери се размърдаха (бр. 304 на в. ВИДИН от 7 август 1995 г.); Къде изчезнаха цигарите? (бр. 295 на в. ВИДИН от 6 юли 1995 г.)
  - Държавен архив - Видин: КАЛЕНДАР на ПО-ВАЖНИ КРЪГЛИ ГОДИШНИНИ през 2018 година
  - Стабилизация: 2018 - година на видимите резултати (Отчет на видинската общинска администрация)
  - Оставка на ректора на Русенския университет
  - Анета Дръгушану с национална номинация
  - Среща на училищни директори
  - Нова телефонна измама
  - Поетични уроци по родолюбие
  - ЗдравоСЛОВНО: Вредни ли са енергийните напитки?
   - СТАНАЛОТО... СТАНАЛО - хроника
 
"Найчо Цанов" № 6
 
НЕВОЛЯТА - 22
 
НОРМАЛНОСТТА НА ПАРАДОКСИТЕ. ГЕОГРАФСКА ИКОНОМИКА

   Доста хора се чудят защо за приемане по икономическите специалности в нашите ВУЗ-ове се държаха (вече нищо не се държи) изпити по география, а не по математика, примерно? Защото икономиката няма нищо общо с точните науки, а нас ако питате, и въобще с науките. Икономиката се определя от магията (разбирай алчността) при алъш-вериша, който се върти във времето и пространството - в урожайни и не дотам успешни години, чрез пазари и панаири. При което всеки контакт е от полза за бизнеса.

   От каквато гледна точка няма нищо парадоксално в изостаналостта на Северозападна България. Защото какво имаме наоколо? Сърби и румънци - цървули като нас. Пък, за да се развиваш, трябва да има на кого да продаваш. Развити са Бургас, Стара Загора, Пловдив и София - на по стотина километра от Истанбул и Солун - тържища от европейски, да не кажем световен мащаб.

   "Още в първите години след 1989- а южните райони на България се оказаха в по-добра позиция заради близостта на Турция и Гърция, което спомогна да се активизира търговският обмен и това даде живот на тези райони", обяснява нашият земляк проф. Вили Лилков. Според когото, към тези обективни географски неслуки на Северозапада се прибавиха още липсата на инвестиции в инфраструктурата, изтичане на стопански и човешки ресурси към София и чужбина и неглижиране на всички тези проблеми от всички управляващи.

   А като няма поминък, хората бягат. Сега имаме транспорт, но няма какво да транспортираме. Затова най-важното в региона е да се изградят малки, но конкурентни преработващи предприятия от типа на мелници и вакуумни фабрики. Които да повлекат крак за преработване на селскостопанските суровини и износ на продукция с по-висока норма на печалба. Като, междувременно, се сключват фючърсни сделки със земеделците, което да им гарантира адекватно изкупуване на суровините. А не нашите фермери да кибичат по пристанищата с месеци, чакайки по-висока борсова цена на стоката си. Което се отнася и до месо-, и до млеко-производителите, където държавата, вместо да плаща за непроизводство, трябва да поддържа конкуренцията, която да издърпа и местното животновъдство, особено що се отнася до високия район на областта.

   "Без целенасочена програма за развитие на Северозапада във всичките му аспекти - трудови ресурси, децата, учителите, бизнесът, преференциална данъчна система - Северозападът скоро няма да се задвижи в положителна насока и упадъкът ще продължава", заключава проф. Лилков.

 

 
КЛИКНЕТЕ  по долу на 2018 - 07.pdf, за да прочетете този брой на вестника:
AttachmentРазмер
2018-07.pdf7.22 MB