Брой 2465 (69) от 26-10-2017

ЗАГЛАВИЯ в бр. 2465 (69) на в. ВИДИН:

  - ЧЕСТИТ ДИМИТРОВДЕН - духовен празник на Видин! (Поздравления от кмета на общината, фирми, обществени и културни институции...)
  - Празнично: ТЪРЖЕСТВЕНА СЕСИЯ (За почетни граждани на Видин са утвърдени митрополит Неофит - посмъртно и Георги Иванчев...)
  - ХРАМЪТ - СВЕТИЛИЩЕ НА ВЯРА И НАРОДНОСТ (Из словото на НВП Видински митрополит Неофит при освещаването на катедралния храм "Св. Димитър", 3 октомври 1926 г.)
  - Седма регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" с участието на вицепрезидентът Илияна Йотова и Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски"
  - Конфискуваха кораб
  - Нещата от живота:
          - Състезание по математика
          - Табели на дървета в Градската градина
          - Изследвания за остеропороза
  - НА ЛИТЕРАТУРНИЯ ГРЕБЕН: ДОКОСВАНИЯ НА ДУХА - В българското училище предаваме, а не преподаваме литература - коментар на Николай Витанов
  - "Даровете на есента" в Петото
  - Изложба: Старите видински къщи
  - Рали-крос "Видин 2017"
  - СТАНАЛОТО... СТАНАЛО - хроника 
 
"Найчо Цанов" № 6
 
ИЗ БОЖИИТЕ СОКАЦИ
 
ЗАЩО СЕ БАВИ ИЗБОРЪТ НА ВИДИНСКИ ВЛАДИКА?

   С владика овдовялата видинска епархия ще се сдобие в най-добрия случай за Коледа. Причината: оспорване на избора на епархийски избиратели, който, според пиарката на светия Синод Александра Михалева, ако се установи от нарочната канонично-правна комисия, че не е проведен според регламента, ще трябва да се повтори. Понеже "ролята на епархийски избиратели в избора на нов митрополит е изключително ключова и важна. Именно те са хората, които заявяват един вид волята и предпочитанията на епархията. Те са хората, които от списъка на достоизбираемите епископи избират двама, от които впоследствие светият Синод утвърждава един." Дето се казва, не може в тези свети хора да има съмнения и подозрения, че са манипулирани, не дай Боже корумпирани.

   Междувременно, преди две седмици се появи съобщение, че епископ Сионий, който се води наставник на Поликарп и който беше предпоследният викарий на Дометиан, е отказал да се бори за овдовелия престол. Явно игуменството в Троянската обител е по-отговорната повинност, която Богът и Синодът му повеляват да изпълнява. Или просто длъжността на видински митрополит не го интересува. Щото, в интерес на истината, няма аспирации към тази длъжност и от други дядовци. Засега известните кандидати са двама - Белоградчишкият епископ Поликарп и Софийският Герасим. При което няма нужда от епархийски избор.

   Пък и от каноничен такъв, след като в подкрепа на Поликарп се подписаха 6565 миряни от Видинско и Монтанско. С което заявиха пред Синода желанието си той да оглави епархията. Понеже: отворил Дом на дарението към Бдинския манастир, раздавал храна на нуждаещите се, утвърждавал авторитета на епархията и на Българската православна църква, създавал радио и телевизионни предавания, пишел публикации в пресата, умело работил и в социалните мрежи, развивал просветителска и научна дейност чрез организиране на семинари и конференции.

   Та, има опасност да се получи нещо като избор от времето на Тодор Живков.

   За справка, Поликарп (Петър Трендафилов Петров) е роден през 1978 година в Кюстендил. Учил е в софийската семинария, замонашен е 18-годишен. Завършил е църковния лицей в гръцкия град Килкис. Постъпва в Московската духовна академия, но след една година се премества в Солун, където завършва Богословския факултет на тамошния университет. Поликарп е последният викарий на дядо Дометиан, след чиято смърт бе преназначен за трети викарий на Пловдивския митрополит и ректор на Пловдивската духовна академия.

КЛИКНЕТЕ  по долу на 2017 - 69.pdf, за да прочетете този брой на вестника:

AttachmentРазмер
2017-69.pdf6.75 MB