Брой 2481 (85) от 21-12-2017

 

ЗАГЛАВИЯ в бр. 2481 (85) на в. ВИДИН:

  - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! (Поздравления за Коледа и Нова година от народния представител Филип Попов; кмета на община Видин Огнян Ценков; кметовете на общините Брегово, Бойница, Белоградчик, Димово, Макреш, Ружинци и Чупрене - Милчо Лалов, Анета Генчева, Борис Николов, Лозан Лозанов, Иван Каменов, Александър Александров и Ваньо Костин; от директори на училища; управители на фирми, ръководители на обществини и културни институции...)
  - Тиха нощ, свята нощ - стихотворение от Ненчо Славчев
  - Коледен подарък за видинския театър
  - Празнично настроение в Антимово
  - "Коледни звезди" в Белоградчик
  - 90 години читалище "Зора" - с. Винарово
  - Видински монах - игумен на Бачковския манастир
  - СВЕТЛИЯТ ПЪТ: ПРОЯСНЯВАНЕ - Доброто и злото не са диалектически, а морални понятия- коментар на Николай Витанов
  - БезПРИСТРАСТНО: ЗА ВРАБЧЕТАТА И ДРУГИ ПЕРНАТИ - коментар на Цветан Бончев
  - Заловиха бракониери
  - Контрабанда на моста
  - СТАНАЛОТО... СТАНАЛО - хроника
 
"Найчо Цанов" № 6
 
БИЗНЕСЪТ С ДЕЦА
 
БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ СРЕЩУ (ДЪРЖАВНО) ЗАПЛАЩАНЕ

   „Когато обаче двете жени пристъпиха в кръга и всяка улови детето за ръка, отново се въдвори мъртва тишина. Също и детето притихна, сякаш разбираше, че се решава съдбата му. То бе вдигнало разплаканото си личице и не откъсваше очи от Ана.

Съдията изкомандва:

- Дърпай!

   Само с едно енергично движение госпожа Цингли изтръгна детето от тебеширения кръг.

   Потресена и невярваща на очите си, Ана гледаше подире му. От страх, че то може да пострада, ако го задърпат за ръчичките на различни страни, тя веднага го бе пуснала.

   Старият Долингер се изправи.

   - И така, сега вече знаем - обяви той високо, - коя е истинската майка. Отнемете детето на тази безсрамница! Без да й мигне окото, тя бе готова да го разкъса на парчета." (1940, Бертолт Брехт, Аугсбургският тебеширен кръг)

   Малко неразбираема за нашето общество притча. Ние приспиваме съвестта си с упреци към майките, изоставили децата си. А не това е най-важният въпрос. По-важно е кой и защо иска да си вземе деца? Отговорът на които въпроси днес е: преобладаващо лицемерите, за пари, вследствие на тоталната несправедливост, развратила обществото, мислещо и чувстващо (мразещо и обичащо) с банкноти.

   Общо 82 са приемните семейства във Видинско - 79 професионални и 3 доброволни, в които са настанени 88 деца. Само в Община Видин има 33 приемни семейства с настанени в тях 30 деца.

   Защо интересът е голям? Защото държавата подпомага социално слабата (истинската) майка с 300 лева, за да й отнеме детето и да плаща по 700 на приемната. Такава е тарифата: за едно дете професионалните майки получават от държавата по 690, за две - до 736, а за три или повече - 782 лева, като парите са обвързани с минималната работна заплата.

   И социалните уж следят процеса. Само че "ако бяха стъпили в ромските махали, щяха да видят хлапета, които ядат храна на двора от купата на кучето. Щяха да видят бити деца с фрактури, с белези по тялото от изгасени цигари", написа разследващият журналист Слави Ангелов в "24 часа". Където бе изнесена информация за 450 деца, тормозени от приемни родители.

   Що се отнася до отношението към децата с увреждания, те са най-нежеланите. Както от приемните родители, така и от осиновителите. От общо 4277 осиновени от 2011 до 2016 година деца едва 53 са с увреждания.

 
КЛИКНЕТЕ  по долу на 2017 - 85.pdf, за да прочетете този брой на вестника:
AttachmentРазмер
2017-85.pdf6.71 MB