Брой 2450 (54) от 21-08-2017

ЗАГЛАВИЯ в бр. 2450 (54) на в. ВИДИН:

  - Пристанище "Юг" - на концесия, "Гипс" - с нов собственик
  - Балетът "Зорба Гъркът" - фееричен финал на Първия летен фестивал
  - Ремонти променят влаковите разписания
  - Курбан в Салаш
  - Приключение с балон
  - Подпалиха два джипа
  - Новите дрехи на царя: Бо(й)ко - НА ДУЗПАТА (Курортни и антикорупционни маневри крепят правителството) - коментар на Николай Витанов
   - 20 август 1881 г. - Роден във Видин художникът Никола Петров: 
     ПЪРВИЯТ ЯРЪК ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ МОДЕРНИЗЪМ
  - АРХЕОЛОГИЧЕСКО ЛЯТО: "Козарника" - дом на първите европейци
  - Пожари по поля, гори, коли и жилища
  - Посрещнахме ТИД - 2017
  - Благодарност за добротворците
  - Празник в Стакевския балкан
  - Ловен събор "Чупрене - 2017"
  - На Миджур - с носталгия и любов
  - СТАНАЛОТО... СТАНАЛО
 
 
"Найчо Цанов" № 6
 
РЕД И ВЪВ ВЕЛИЧИЕТО
 
ЗА ВРЕДАТА ОТ ПАМЕТНИЦИТЕ

   Капища наричали свещените места на южните и източните славяни в предхристиянската епоха. Най-често значението на думата се свързва с езичеството, което от сто години не толкова неуспешно се опитват да налагат комунистите. Опити, продължаващи до ден-днешен. Когато, смекчена до ранно, първично (разбирай анахронично) християнство и овъртолена в наци(онали)зъм, езическата система се присажда върху отровеното от комунистическите режими православие, ръководено от сътрудници (агенти и доносници) на бившите комунистически служби. Затова периодично трябва да припомняме, че най-важното качество за успешното сътрудничество с властта е склонността към подлост. Нещо, което е малко свързано с принципите на християнството, в т. ч. и с Юда.

   Апропо, в мрачните комунистически години тези капища (свети места) се произвеждаха на конвейер, обозначавани с гранитни, чугунени или железобетонни глави на партизани. Които удивително си приличаха, поради което като виц се разказва случката с оня скулптор, който всяко лято натоварвал москвича си с партизански глави и ходел от село на село и от град на град да ги продава на победилите революционери.

   Разбира се, имало е грешки и в други времена, и на други места по света по отношение освещаването на личности и събития. Затова трябва периодично да се слага ред и във величието. За да не се изражда в събития като в Шарлотсвил (Вирджиния), където заради планираното премахване на статуя на Робърт Лий (един от най-известните генерали от армията на Конфедерацията през Гражданската война) избухнаха сблъсъци между националисти и леви активисти. По време на които 20-годишният Алекс Фийлдс, провален войник с радикални расови възгледи, се врязал с автомобила си в група контра-протестиращи, ранявайки поне 20 души, от които петима - тежко. При което загина 32-годишната активистка Хедър Хейър.

   Как реагира на случката Америка? Както Германия и Европа по отношение на Хитлер след Втората световна - по градове и села започна премахването на паметниците на Конфедерацията, свързвана с Юга и робството. Като там, където е нужно, се променят и законите.

   Така за няма месец американците събориха сума ти паметници, докато ние за една съборетина пред НДК се миндилкаме четвърт век. Да не говорим за оня с шмайзера в старата зоологическа, от който, за да се освободим, ще са нужни други 45 години. Като последното е валидно и за училища, читалища, улици и площади, станали капища на чугунени глави по места.

КЛИКНЕТЕ  по долу на 2017- 54.pdf, за да прочетете този брой на вестника:
AttachmentРазмер
2017-54.pdf6.87 MB