Брой 2447 (51) от 31-07-2017

ЗАГЛАВИЯ в бр. 2447 (51) на в. ВИДИН:

  - Фестивалът на изкуствата "ДУНАВСКИ ВЪЛНИ"
  - Заловен телефонен измамник
  - Общината става строителна площадка
  - От 14 до 20 август: 101 традиционен кулски панаир
  - Исторически туризъм
  - В подкрепа на безработните
  - Детски пленер
  - В омагьосания кръг на парите: БИЗНЕСЪТ ЛИ!? (Българският бизнес само смазва корумпираната държава) - коментар на Николай Витанов
   - 180 години от рождението на митрополит Кирил Видински: 
                БЛАГОЧЕСТИВ И ДОБРОДЕТЕЛЕН РОДОЛЮБЕЦ
  - За първи път във Видин: Летен оперен и балетен фестивал
               "КРЕПОСТ НА ВЕКОВЕТЕ "БАБА ВИДА"
  - Нащата от живота:
       - Областният управител подпомогна болно момиче
       - В библиотеката през август
  - Незаконносъобразни решения на съветници в Ружинци
  - Почетохме св. Пантелеймон - покровителят на Видин
  - Трансграничен проект за лечение на деца
  - Десетки хиляди на Кадъбоаз
  - Облекчават административните тежести
  - Ваканциите през новата учебна година
  - СТАНАЛОТО... СТАНАЛО
 
 
"Найчо Цанов" № 6
 
СЮЖЕТИ ПО ГРИШАМ
 
ЗА БЪЛГАРИТЕ И ПЛЪХОВЕТЕ

   Преди седмица в Кошава бе извършено погребението на 42-годишния Павлин, в чийто двор две седмици по-рано бяха намерени останките на баща му. След което разкритие Павлин призна в полицията, че баща му е починал, но той го погребал в двора, за да получава пенсията му. При аутопсията по останките на бащата не бяха открити следи от насилие и от сина бе снето обвинението за убийство. Въпреки това на 17 юли Павлин се самоубил.

   Миналата зима в ловешкото село Радювене дъщеря беше държала пет дни починалите си от студ баща и майка, докато вземе пенсиите им, за да ги погребе и си оправи вересиите. Тримата живеели с 270 лева месечно.

   Зловещи случки от сюжети в романите на Гришам. В които обаче главният виновник в лицето на престъпната държава продължава да се измъква. А представяте ли си до каква безизходица са докарани българите, за да се поддават на инстинкта да живеят от смъртта на близките си? Като плъхове, затворени в буре.

   Бедните лесно се лъжат и манипулират. Защото имат очаквания и таят надежди. А това ги прави доверчиви и наивни. Затова лъготенето на политиците е още по-отвратително.

   Апропо, паралелно с кошавския сюжет се развиваше и случката с 16-годишното момче, което карало автомобил без книжка и блъснало четирима пешеходци край Триград. Без сериозни последици за потърпевшите, но шокирано от случилото се, момчето изчезна в планината, където две седмици по-късно баща му го намери мъртво. Паднало или скочило в пропастта. Благодарение на "обществото", което тъпо и упорито организираше хайки от милиционери и отрядници за откриването му, въпреки че майката непрекъснато казваше, че Кристиан ще се появи, когато престанат да го преследват.

   Самоубийството е отклонение от нормалното поведение според всички религии. То е следствие на предизвикана психотична реакция, подтикваща към самонаказание за най-често внушено тежко престъпление. Принципно престъплението се изкупва с наказание. При особено чувствителните хора обаче става и чрез самоизтезание, не изключващо крайната форма - самоубийството.

   В края на краищата, независимо за каква смърт става въпрос, в цивилизованите общества мъртвите отварят очите на живите. Докато в България, въпреки че хората продължават да гинат мърцина в домовете и по пътищата, по болниците и в училищата, живите продължават да не виждат причината за оскотяването.

   А истинската причина е, че в тукашната държава-джунгла правилата отдавна не работят.

КЛИКНЕТЕ  по долу на 2017- 51.pdf, за да прочетете този брой на вестника:
AttachmentРазмер
2017-51.pdf6.24 MB