Брой 2437 (41) от 12-06-2017

ЗАГЛАВИЯ в бр. 2437 (41) на в. ВИДИН:

  - Няма пари за пътя Видин-Ботевград
  - Проф. д-р Жан Гологанов, правнук на легендарния видински кмет д-р Бърни Бончев: Запознах се с Бърни Бончев, когато бях на 9 години (Подготвям за издаване автобиографията му) - интервю
  - В Международния ден на архивите: Показват султански ферман от 1859 година
  - 180 години от рождението на Васил Левски: Шеста регионална среща на младите възрожденци
  - Време за преизбор на личен лекар
  - Математическата спечели турнира на малки врати
  - Лекоатлетически успехи на Английската
  - Кукленият театър на фестивал в Киев
  - "Зелен заман" гостува в Румъния
  - Гостува ни делегация от област Ортенау
  - Полицейски акции за акцизни стоки
  - 77-годишна жертва на измама
  - ПРИКАЗКА ЗА МОРКОВА И ТОЯГАТА: ЕНЕРгепиКАТА (Фабриката за далавери в Белене отново е отворена) - коментар на Николай Витанов
  - Над 8 милиона за биоземеделие
  - Първи кулинарен конкурс за местен специалитет "Кулско мяшано"
  - СТАНАЛОТО... СТАНАЛО
 
 
"Найчо Цанов" № 6
 
ЖИВОТВОРНИ
 
Неофит Видински - мисията на Спасителя

   "Небесното правосъдие е безпристрастно. Бог не иска страданието и смъртта на хората. И за да ги опази от това, Той чрез Спасителя им е изпратил семето на вярата и любовта, на правдата и братството", казва в една от проповедите си Видинският митрополит Неофит (1868-1971). Който като наместник-председател на Светия синод от 1930 до 1945 г. има решаваща заслуга за спасяване на нашите сънародници от еврейски произход, заради което миналата седмица бе отличен посмъртно с почетния знак на Организацията на евреите в България "Шалом".

   Много са духовните подвизи на Никола Караабов (светското име на Неофит) още преди да постъпи като ученик в Петербургската духовна семинария, а след това и като студент в тамошната академия. И така до последния му земен час в старопрестолния Видин - време, през което е и ректор на Софийската духовна семинария, и редактор на „Църковен вестник", а на 12 октомври 1914 година е избран и за митрополит в една от най-старите епархии - Видинската, която ръководи 57 години.

   Междувременно, Неофит Видински е един от най-ревностните български дарители. Все за да сее сякак Христовото семе. Защото "посяхме ли и сеем ли ние това спасително семе в сърцата си? - проявява своята безпощадна самокритичност той. - Сеем ли го в сърцата и душите на нашите деца? Разнасяме ли го между нашите ближни, из нашите учебни заведения и обществени учреждения? За нещастие, това се върши твърде малко или дори никак. Прави се и нещо по-лошо. Тия благодатни семена се потъпкват, оскверняват се съзнателно, заменят се със семената на безверието, омразата, егоизма, неправдата и покварата."

   Особено тежки за църквата са времената след установяване на т. нар. "народно-демократична" власт, прераснала в диктатура и демонстрация на дивашки атеизъм - времена на гавра с християнските ценности. Срещу който разврат се бори Неофит, но който разврат, за съжаление, продължава до ден-днешен.

   Затова "нека почнем ревностно да сеем навред спасителното семе на вярата, правдата и братолюбието! - пожелава ни по-жив от живите той. - Да сеем това благотворно семе в сърцата на младежта и в сърцата на нашите ближни! Защото само плодовете на това семе могат да облекчат тежестта и на най-големия житейски кръст. Те могат да привлекат върху нас и чудотворната сила на Христовия кръст, която да ни крепи и пази от всички беди и напасти сега и вовеки веков. Амин."

КЛИКНЕТЕ  по долу на 2017- 41.pdf, за да прочетете този брой на вестника:
AttachmentРазмер
2017-41.pdf7.35 MB